Presenteren op de 14e European Lupus Meeting in Brugge
Birgit Schutte-Blomjous
Van 19 t/m 22 maart mocht ik naar de 14e European Lupus Meeting in Brugge. De locatie van het congres (het concertgebouw van Brugge) en de stad waren prachtig!
Op dinsdag 19 maart werd het congres geopend door Dr. Frédéric Houssiau en Dr. Nathalie Costedoat-Chalumeau, waarna er een lezing was door Dr. Eric Morand uit Australië over belangrijke successen uit SLE-onderzoek van de afgelopen 10 jaar en een kijkje in de toekomst, een indrukwekkend verhaal van Lucy Scarle van Lupus Europe, waarmee ze de communicatie tussen patiënten en dokters wilde verbeteren en tot slot een prachtig concert door Dr. Frédéric Houssiau op de piano, zijn broer als begeleider om de bladmuziek om te slaan en zijn vrouw als sopraan. Er volgde een walking dinner in het concertgebouw waar ik nieuwe collega’s uit Nederland leerde kennen.
Op de dagen daarna waren er interessante voordrachten over onder andere onderzoek naar nieuwe behandelingen, doelen van behandelingen, lupus nefritis, antifosfolipide syndroom en ook een inspirerende sessie over wat voor patiënten belangrijk was (met gezamenlijke voordrachten door patiënten én reumatologen). Tijdens de zwangerschapssessie mocht ik mijn voordracht houden in de grote concertzaal.
Mijn presentatie ging over het literatuuronderzoek wat we hebben gedaan naar vroeggeboorte bij SLE. Het blijkt dat 31% van de vrouwen met SLE een vroeggeboorte heeft en dat hiervan 46% spontane vroeggeboortes zijn (door het plots optreden van weeën of het breken van de vliezen). Dat het aandeel spontane vroeggeboortes relatief hoog is, wisten we hiervoor nog niet. Meer onderzoek is nodig om te bestuderen of en hoe we spontane vroeggeboortes bij vrouwen met SLE kunnen voorkomen.
Daarnaast had ik twee posters meegenomen die waren geselecteerd om op te hangen tijdens het congres. Op deze posters stonden de belangrijkste gegevens van ons onderzoek naar concentraties van belimumab in borstvoeding en ons onderzoek naar deelname aan werk bij patiënten met SLE gedurende 6 jaar tijd. Er ontstonden leuke gesprekken en men was enthousiast!
Ik kijk terug op een erg mooi congres waarin ik de resultaten van onze onderzoeken kon presenteren, veel nieuwe dingen heb geleerd en veel mensen heb ontmoet. Vanuit het NVLE fonds kreeg ik mooi bedrag als tegemoetkoming voor de gemaakte kosten van het congres, nogmaals enorm bedankt hiervoor!